Datadriven stadsutveckling

Låna en sensor på biblioteket för att kunna påverka hur staden utvecklas? Snart kanske det poster-datasensorär en verklighet. I takt med en ökad digitalisering har allmänhetens intresse av att bedriva och sprida forskning blivit allt större. Vad som brukar kallas för medborgarforskning (citizen science) har under det senaste decenniet fått en allt bredare innebörd och idag ser vi en mångfald av forskningsprojekt som både inbegriper allmänheten, och ibland till och bedrivs helt utanför den etablerade forskningens institutioner. (lyssna gärna på detta reportage). Digitala kartor och karttjänster har visat sig utgöra en nyckelfunktion när det kommer till att sprida dessa resultat, framförallt när det kommer till miljövetenskapliga projekt där medborgarna skapar kunskap om sin lokala omgivning. Det pratas om ”datamedborgarskap” och medborgardriven stadsutveckling. Det handlar om att folk går samman och använder teknik för påverkan. Denna utveckling möjliggörs delvis av utvecklingen inom teknikområdet: sensorer, internetuppkoppling och GPS är nästintill integrerade delar av våra moderna kroppar. Samtidigt sker det mycket utveckling när det gäller kartor och användningen av geografisk data inom offentlig sektor. Sammantaget är datamedborgarskap och medborgarforskning ett intressant och växande fenomen.  Kan vi tänka oss framtida bibliotek där kommuninvånare kan låna sensorer för att kunna mäta luftkvalitet eller bullernivån i en förskola och därigenom påverka beslutsfattare? Kom och prata med oss kring dessa trender. Kom och känn på tekniken och undersök hur luftkvaliteten på bokmässan ser ut.

Vi ses på Fredag, 13:30 – 18:00. Monter B:05.  SVID (i anslutning till Forskartorget).

Vi är inbjudna av Stiftelsen för Svensk Industridesign (SVID) och projektet People Powered Future.

Vi som medverkar är:

Christopher Kullenberg från Göteborgs Universitet, forskar om datadriven medborgarskap.
Heiti Ernits från SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, jobbar med sociala innovationer i offentlig sektor och hållbar stadsutveckling.
Marcus Kempe från SP, jobbar med sensorteknik och Internet of Things.
Albin Andersson från SP, jobbar med tjänstedesign inom offentlig sektor.
Johan Nilsson från SP, jobbar med öppen data och kvalitetssäkring.
Magnus Eriksson från Interaktiva Institutet, forskar om Smarta Städer.

Läs mer:
Mapping for change http://mappingforchange.org.uk/
Public Lab / Mapknitter http://mapknitter.org/
Achuar-indianerna och GPS-kartor https://globalvoicesonline.org/2012/05/22/peru-how-the-achuar-people-are-saving-their-territory-from-oil-companies/

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s