Två frågor till Anna Svensson, projektledare på Göteborgs stad…

Smart-Cities-Almedalen-1507

Panelen från vänster: Albin Carlén, Energimyndigheten, Stefan Olsson, Energikontoret Sydost, Erica Eneqvist, SP, Kerstin Åkerwall, Malmö stad, Anna Svensson, Göteborgs stad, Carolina Dolff, SP.

… som medverkade vid rundabordssamtalet ”Smart Cities – test, uppskalning, nytta” i Almedalen igår: Vad kom ni fram till?

Vi hade ett spännande samtal som kom att handla ganska mycket om uppskalning och spridning. Det känns som om man säger det här i alla sammanhang: att vi behöver samverka mer, men här har vi verkligen en del att samarbeta kring. Det nätverk som skapats i Sverige kring Smart Cities till exempel, där har vi ett väldigt bra sammanhang att utbyta erfarenheter mellan städerna.

En av frågorna som diskuterades var hur vi får storskaliga EU-projekt att göra nytta i våra svenska kommuner och städer. Det är inte alltid självklart så att projektets mål går hand i hand med stadens. Anna Svensson, kom ni fram till något här?

Vi var ganska överens om att EU-projekten förstås måste vara förankrade i staden och dess mål och strategier. Och därför är det viktigt att vi jobbar tätt tillsammans staden, forskningen och näringslivet redan i ansökningsförfarandet, till och med när utlysningar formuleras. Sen lyftes en väldigt positiv aspekt av den här typen av projekt i samtalet, nämligen att de faktiskt får oss att göra saker lite utöver det vanliga, och tvingar oss att tänka i lite andra banor.

Rundabordssamtalet ”Smart cities – test, uppskalning, nytta” hölls på Västsvenska Arenan i Almedalen den 2 juli. Läs mer här.

 

Det här inlägget postades i Innovation, Nyheter, Projekt, Stadsutveckling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s