Öppna upp innovationsprocessen för fler

Hur jobbar Lund och Öresundsregionen för att möta framtidens utmaningar på ett innovativt sätt? Det var temat för ett av seminarierna som SP Hållbara städer tog del av under tisdagen i Almedalen.

imageLund står inför stora förändringar, bland annat genom utvecklingen av labbet MAX IV och bostadsområdet Brunnshög. Dagmar Gormsen, projektledare på Lunds kommun, berättade på seminariet om hur projektet ”Future by Lund” skapar samverkan mellan forskning, entreprenörer och medborgare. ”Future by Lund” är en av fyra innovationsplattformar för hållbara, attraktiva städer som får stöd ifrån Vinnova. SP är delaktiga i tre utav fyra plattformar; i Lund bland annat genom att testa skadedämpande cykelbanebeläggning. SP ingår också i Innovationsplattform Norrby i Borås och i Göteborgs innovationsplattform.

Emma Ollevik, innovationskonsult, berättade om hur de använder sig av Open Innovation för en gata i Lund, där det finns behov av förändrad utomhusbelysning. Rent konkret får grupper av medborgare i olika åldrar komma med idéer på hur en gata som får dem att le skulle se ut. Grunden till Open Innovation är att erkänna att man inte alltid vet bäst själv – eller att ens egen organisation vet bäst. Emma Ollevik menade att om man öppnar upp innovationsprocessen för fler, finns det en större chans till att fånga upp de bästa idéerna. I slutändan måste ändå resultatet skapa värde och hållbara affärsmodeller för att Open Innovation ska kännas meningsfullt – men också för att kunna få idéerna förverkligade.

SP Hållbara städer lyfte frågan om hur ”Future by Lund” arbetar med medborgardialog och hur man behåller allmänhetens förtroende – även om man inte alltid går vidare med deras idéer. Emma Ollevik menade att det absolut viktigaste för Open Innovation är tydliga ramar för vad frågeställningen är. Hon poängterade också att det är viktigt med ett tillåtande klimat där inga idéer är ”fel”, samtidigt som deltagarna måste förstå att alla idéer inte kan tas vidare.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s