Att vända NIMBY till YIMBY

Under måndagseftermiddagen tog SP Hållbara städers Almedalsteam del av ett fullsatt seminarium av Dr Ann Mc’Affee om hur Vancouver jobbat med medborgarinflytande i sin stadsutveckling.
Att genomföra förändringar av stadsbilden brukar innebära ett stort motstånd från medborgarna, med en stark sammanslutning i NIMBY-konceptet – ”not in my backyard”. När Vancouver ville bygga bostäder på det gamla industriområdet i staden och förtäta befintliga bostadsområden valde de därför att gå emot den vanliga modellen, där medborgarna får komma in i beslutsprocessen först när planerna och besluten redan är tagna. Den nya processen var istället att låta medborgarna vara med från första början.

Ann Mc’Affee beskrev det som att ”we invited the public to walk in the councils shoes for a while” – och mer än 100 000 medborgare, 40 % av stadens hushåll, tog chansen att få vara med i planerings- och beslutsprocessen. Genom att samla ett brett spektrum av stadens invånare lät man de boende inte bara ha synpunkter på stadsplanerarnas idéer, utan faktiskt själva var med och forma staden.
imageDelaktigheten visade sig ge större förståelse för förändringar i närmiljön, men också känslan bland medborgarna att kunna påverka och få någonting positivt tillbaka även om förändringar i området inte är något man önskat från början. Genom att upprätta grupper från olika bostadsområden, så kallade ”City Perspectives Panel”, skapades förståelse för de boendes olika behov, men det arrangerades också spontana medborgarinitiativ där de boende samlades för att utveckla områden i staden, exempelvis genom plantering av blommor. När förändringarna så småningom skulle börja implementeras var 80% av de som varit engagerade i gruppen positiva till förändringen; en siffra som med stor sannolikhet hade varit mycket lägre om processen hade genomförts på ett traditionellt top-down sätt.
Lisa Bolin, civilingenjör i Energisystem på SP tycker att många av Vancouvers erfarenheter är otroligt relevanta för innovationsplattform Norrby och för stadsutveckling i stort.

”För att kunna förhindra att det byggs ett nytt fint område som blir helt segregerat från befintliga Norrby så krävs att medborgare involveras tidigt i planeringsprocessen. Detta just för att hitta planeringslösningar som har stöd hos de som bor och verkar på Norrby”, säger Lisa Bolin.

En aktion för medborgarinvolvering kommer ske under Kretsloppsveckan i Borås 9-15 september 2014. Då kommer ett experiment att genomföras där en bred väg, som utgör en fysisk barriär på Norrby, tillfälligt kommer att smalnas av.

”Under de fem dagar experimentet pågår kommer vi både ta in mätdata på ljud, trafikflöden och hastigheter – men lika viktigt är att vi kommer ta in allmänhetens idéer med olika aktiviteter. Experimentet kommer sedan följas upp med workshops på Norrby om hur vi kan skapa en hållbar stadsdel, som inkluderar den befintliga och den nybyggda delen”, säger Lisa Bolin.

Det här inlägget postades i Nyheter, Stadsutveckling och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s