Almedalen: Människa och teknik i samspel – innovativa lösningar för framtidens smarta och hållbara städer

Det är inte teknologi som kommer lösa städernas stora hållbarhetsutmaningar, utan sättet den används på. Det är utgångspunkten för ett seminarium som arrangeras av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut på tisdag den 1 juli i Visby under Almedalsveckan. Vid seminariet kommer framtidens stadsutveckling att diskuteras ur ett systemperspektiv och med tre exempel; systeminnovationer, tillämpad IKT i Smarta Städer och hållbar livsstil utifrån WISE-projektet och med hjälp av verktyget innovationsupphandling.

Berit Gullbransson, Senior Advisor vid SP Energiteknik, kommer att prata om

Berit Gullbransson, SP, vid ett Ecopol-seminarium i Almedalen 2013.

Berit Gullbransson, SP, vid ett Ecopol-seminarium i Almedalen 2013.

innovationsupphandling och hur staden kan köpa innovativa lösningar redan i dag.

– Vi brukar betona att innovationsupphandling är ett verktyg, någonting som kan hjälpa till på väg mot en samhällsförändring, det vill säga på vägen mot ett hållbart samhälle, säger Berit Gullbransson. Vid seminariet kommer fokus inte att ligga på själva upphandlingen, det är upphandlarna experter på, utan jag kommer framförallt att prata om vad som händer före och efter upphandlingen.

Enligt Berit Gullbransson krävs det mod och medvetenhet hos en stads ledning för att kunna få till reella förändringar.  Staden måste våga och samtidigt ha tillräcklig kunskap för att kunna vara en avancerad kund och köpa lösningar på sina problem och behov. Våra städer har väldigt goda möjligheter att påverka men då krävs det också en ledning som kan tänka nytt och se till vad hela samhället behöver.

– Generellt kan man också säga att för att få till de största förändringarna måste stadens strategi, och stadens behov av att förändra, ligga i linje med den nationella strategin. Inom de områden där det finns störst behov av att göra en förändring – det är också där som innovationsupphandling kan bli ett användbart verktyg, säger Berit Gullbransson. Om stadens behov också synkar med samhällets behov – så mycket bättre.

Hur går man då till väga vid en innovationsupphandling? Processen har fyra steg:

  1. En strategi för staden – insikt om att man måste ändra riktning
  2. Kunskap om vad man har störst behov att förändra? (Skola? Vård? Flyktingmottagning?)
  3. Analys av om det ett behov man kan köpa en lösning på.
  4. Då först: innovationsupphandling!

Vid seminariet kommer också Stefan Molnar, sociolog och projektledare, att berätta om utvecklingen av innovationsplattformar i Borås och Göteborg, och hur där civilsamhälle, forskning och städer möts för att lösa komplexa problem. Han kommer också att prata om systeminnovationer – där ny teknologi införs samtidigt som man genomför förändringar i institutioner och beteenden.

Heiti Ernits, kulturgeograf och miljövetare, kommer prata om tillämpad IKT i Smarta Städer och hur sensorteknik ger nya perspektiv på stadsutveckling, och Lisa Bolin, en av författarna av WISE-rapporten Klimatomställning Göteborg, kommer prata om de nödvändiga livsstilsförändringar som krävs för att en omställning ska kunna komma till stånd. Rapporten pekar på vikten av politiska styrmedel för tekniska och beteendemässiga förändringar och har skapat stort intresse bland både experter och allmänhet.

Seminariet Människa och teknik i samspel – innovativa lösningar för framtidens smarta och hållbara städer äger rum:
Tisdag den 1 juli 2014 klockan 17:30 – 18:30,
Strandvägen, H504, i Smart Housing Smålands Bostadsprototyp 1.0.

Se hela programmet här.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s