Hållbara och attraktiva stationssamhällen

Stationssamhällenas framtida roll är avgörande för städernas och regionernas utveckling. En utveckling av dessa samhällen kan möjliggöra en transportsnål samhällsplanering som medverkar till både regionförstoring, hållbar ekonomisk utveckling och en attraktiv region. För att detta ska bli verkligen krävs emellertid en effektiv markanvändning som stödjer såväl ett hållbart resande som en hållbar ekonomisk och social utveckling. Västra Götalandsregionen, Göteborgsregionens kommunalförbund, Ale kommun, Alebyggen, Fastighets AB Balder, Viktoria Swedish ICT, Chalmers, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och IVL har beviljats medel från VINNOVA steg 1 i utlysningen ”Utmaningsdriven innovation.”  Genom projektet ”Hållbara och attraktiva stationssamhällen” vill projektdeltagarna möjliggöra en utveckling där stationssamhällen kan gå från otrygga, oattraktiva, identitetslösa sovstäder till attraktiva och livfulla samhällen präglade av hållbart resande och levande lokal handel. Projektet vill skapa förutsättningar för att området nära stationen ska kunna förvandlas från bakgård till finrum. Projektet är ett delprojekt inom ramen för kunskapsprojektet ”Det urbana stationssamhället – vägen mot ett resurssnålt resande” som initierats av parterna i Mistra Urban Futures.
Projektet kommer framförallt att arbeta inom följande tre kategorier:

  • Innovationer för en mer effektiv användning av värdefull stationsnära mark: nya affärsmodeller, planeringsverktyg, scenariobeskrivningar, samutnyttjande av mark.
  • Innovationer som skapar möjligheter och incitament för människor att välja ett hållbart resande till och från stationen: kom-nära-trafik, service, mervärdestjänster, digitala resetjänster, bil- och cykelpooler, alternativa affärsmodeller för fordon, integration av laddlösningar för elektrifierade fordon.

Innovationer som stöttar tjänstesamhället, det lokala näringslivet och social sammanhållning: utformningen av det offentliga rummet, identifiering av fysiska och mentala barriärer, samverkan, dialog.

Amie Ramstedt, processledare Det Urbana Stationssamhället (Göteborgs Regionen)

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s