Smart Cities: eGovernace prototyp för distribuerade ljudsensorer presenteras i Almedalen

Inom ramen för projektet Smart Cities: Innovative eGovernance systems for Government and citizens participation har SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut tillsammans med företaget Devrex Labs utvecklat en applikationsprototyp inför Almedalen 2014 för att kunna ge ett exempel på hur IKT (Informations- och kommunikationsteknologi) kan användas i stadsutvecklingssammanhang.

Projektet eGovernance syftar till att tillsammans med slutanvändarna ta fram ett antal prototyper/innovationer kring eTjänster/teknologi som relaterar till stadsutvecklingsfrågor som planering, delaktighet, effektivitet och beslutsprocesser. Prototypen som vi har utvecklat (APP + databas + webbsida) visar ett möjligt scenario när det gäller distribuerade sensorssystem och ”big data” i Smarta och hållbara städer. (Ladda hem betaversionen för IOS7 från App Store).

En finess med mobil teknologi och smarta telefoner är att dessa kan fungera som distribuerade sensorer som kan användas för att samla in och mäta många olika slags data som kan vara svåra eller väldigt kostsamma att komma åt med gällande metoder och verktyg. En iPhone kan exempelvis användas för att mäta ljud; magnetfält; mobiltäckning; rörelser och geografisk position. En smart telefon kan även användas för att mäta ”mjuka” och ”flyktiga” värden som upplevelse och graden av välbefinnande. Riktigt intressanta användningsområden kan utvecklas när flera av faktorerna kombineras: exempelvis upplevelse (sociokulturell) av en viss ljudmiljö (akustik) i ett visst område i staden (geografi).

En planerad mätningsinsats kan tillsammans med ett statistisk välgrundad befolkningsurval ge unika möjligheter för planerare och/eller forskare att samla in värdefull data. I en utvecklad eGovernance-lösning kan man tänka sig ett scenario där det finns ett utbyggt modulbaserat e-gränssnitt mellan staden och civilsamhället och där planerarna kan initiera olika slags mätningar vid behov, vare sig det handlar om fasta blåtandssensorer (internet of things) eller mobil teknologi. På samma sätt ska medborgare exempelvis kunna ge återkoppling kring hur en viss miljö upplevs eller förslag på förändring.

Förvandla din iPhone till en ljud- och lägessensor i Almedalen

På tisdag den 1 juli kommer SP att presentera en Almedalsprototyp som förvandlar din iPhone till en ljud- och lägessensor som kommunicerar uppgifterna till en databas (almedalen.forskningsdata.se).eGovHack-sound

På en websida kan man då följa personens rörelser på en karta samt ljudnivån på den omgivande miljön. Rent principiellt skulle tillräckligt många sensorer med rätt distribution i rummet användas för att kartlägga ljudbilden i staden i realtid, vilket skulle kunna vara ett komplement till de framräknade bullerkartläggningarna som är vanliga i städer idag. En sådan mätning skulle också kunna styras mot en specifik målgrupp (exempelvis förskolelärare) och kopplas samman med mätning av upplevelse (hur ljudnivån upplevs i ett visst givet ögonblick). En sådan lösning skulle förutom det tekniska gränssnittet kräva inkorporerandet av beräkningsmodeller och statistiska metoder för databehandling vilket prototypen i dagsläget saknar.

Kom och hör mer om Almedalsprototypen och tillämpad IKT i Smarta Städer i Almedalen på tisdag den 1 juli klockan 17:00. Strandvägen, H504. Läs mer här.

För mer information, följ hashtaggarna#SPhallbarastader #eGovHack #sp_almedalen

Heiti Ernits, SP Systemanalys och Hållbara Städer
Marcus Kempe, SP Mätteknik

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s