Tre frågor till Stefan Molnar om STEP UP och innovativa projekt

Hej Stefan Molnar!  I slutet av förra veckan höll du i en workshop för EU-projektet STEP UP, som hade projektmöte i Bryssel. Kan du berätta lite vad workshopen handlade om?

– Vi på SP leder ett arbetspaket som handlar om att stötta de fyra städerna som är med i projektet, Glasgow, Gent, Riga och Göteborg,  i deras arbete med att utveckla innovativa projekt med fokus på energifrågor. Vi har tagit fram ett ramverk som ska hjälpa städerna välja vilja innovativa projekt som lämpar sig bäst för att utveckla vidare.

Stefan Molnar, SPInnovativa projekt – vad kan det handla om?
– Det kan till exempel vara ett projekt som handlar om hur man planerar en stad för att människor ska kunna leva så energieffektivt som möjligt. Eller ett projekt inom det som kallas Demand Side Management, om hur man bygger system där man på ett smart sätt anpassar energiflödena i en stad efter behoven för stunden.

Vad händer framöver inom STEP UP?
– Nu har vi ett år kvar i projektet, och vi har goda förhoppningar att projektet ska tillföra kunskap om energiprocesser och analys i städernas konkreta planeringsarbete. I Göteborg kommer vi till exempel att ha en roll i utvecklingen av centrala Älvstranden.

Stefan Molnar är sociolog och jobbar på SP Systemanalys i Göteborg.

Läs mer om STEP UP här.

/Jenny Lööf Braticevic, Hållbara städer/Systemanalys

Detta inlägg publicerades i Innovation, Projekt, Stadsutveckling. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar