Hack for Sweden

ImageAtt anordna Hackathons (eller Hack Day) för att ta fram nya innovationer och prototyper är en växande trend även i Sverige. I princip handlar det om ett evenemang där programmerare, systemutvecklare, designers, ingenjörer och så vidare, träffas och utvecklar kod och/eller hårdvara tillsammans under en begränsad tid. Det är inte heller ovanligt att det anordnas globala Hackathons som sker simultant världen runt. Syftet med ett Hackathon kan variera beroende på vem eller vilka som anordnar evenemanget. Det är en växande trend att Hackathons används för att lösa samhällsutmaningar genom att utveckla innovationer och prototyper som adresserar specifika problem.

Exempelvis VINNOVA-finansierade projektet ”The Lekande Lätt” som hade det övergripande syftet att adressera problemen med övervikt. Ett annat exempel är ”Travel Hack” som hade syftet att utveckla verktyg för hållbart resande. Hållbar utveckling och miljöfrågor är teman som blir allt vanligare: exempelvis anordnas det ”gröna hackathons” världen över som syftar till att adressera olika slags sociala, ekologiska eller ekonomiska hållbarhetsutmaningar med hjälp av IKT.

Det är väldigt kul att även myndighetssverige bjuder upp till dans. I helgen (15/3) anordnas för första gången Hack for Sweden genom ett samarbete mellan 13 myndigheter i Stockholm. Evenemanget skall inspirera till ökad användning av myndighetens öppna data så att nya produkter och tjänster kan utvecklas och komma allmänheten till del. Utöver priset finns det tävlingskategorier som Bästa Visualisering; Bästa Affärsnytta; Bästa nytta för allmänheten samt bonuskategorin Bästa krisapp.

Vi kunde inte motstå frestelsen att delta och bidra till samhällsnyttan. Marcus Kempe från SP/Mätteknik, Heiti Ernits från SP/Systemanalys, Per-Olov Jernberg från Spotify och Mats Törnberg från Cavagent CMS har slagit ihop sina påsar och ställer sina laptops till förfogade. Vad vi skall göra? Det kan vi inte avslöja än.

Följ gärna hashtaggen #hack4swe (för eventet) och #geohack (för vårt lag).

Läs gärna DN-reportaget om Green Hackathon och hackerkulturen.

/Heiti Ernits

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hack for Sweden

  1. Ping: Hack for Sweden Award | SP Sveriges tekniska forskningsinstitut: Hållbara Städer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s