Vad gör en forskningschef på Mätteknik?

Image

Ragne Emardson

Du är forskningschef på enheten Mätteknik på SP. Vad innebär det att vara forskningschef?
En forskningschef leder det tekniska arbetet avseende forskning. Det innebär koordinering av vår forskning så att den följer de riktlinjer vi lagt fram. Det handlar också om att hjälpa till så att våra forskare har rätt förutsättningar för att genomföra sin forskning på bästa sätt.

Vad jobbar ni med på Mätteknik?
Vi jobbar med det mesta som rör mätningar och mätsystem. Det kan vara allt från mycket noggranna mätningar som utförs i våra labb till hantering av stora datamängder som vi kombinerar samt letar efter mönster och samband i.

Hur jobbar ni med hållbar stadsutveckling?
För att fatta korrekta beslut krävs ofta pålitliga mätningar som beslutunderlag. Vi bidrar till detta genom att utveckla metoder för att mäta det som är av intresse. Det kan vara allt från noggranna 3D-mätningar till mätningar av tillgänglighet och attraktivitet.

Har ni några konkreta projekt som rör stadsutveckling?
Vi har bland annat ett projekt ”Framtidens stad med syntetiska populationer”. Det handlar om hur man genom simulering och interaktiv visualisering kan studera några av våra städers huvudutmaningar kring segregation, riskhantering vid framtida klimateffekter samt tillgänglighet. Genom att analysera information från stora databaser kan vi baserat på simuleringar ge svar på hur vårt samhälle påverkas av olika typer av förändringar och därigenom bättre planera för ett hållbart samhälle.

Hur kan detta komma till nytta för stadsplanerare
Projektet kommer att resultera i en miljö för beslutsstöd. Stadsplanerare kommer erbjudas nya möjligheter att studera vilka effekterna blir av olika insatser och framtidsscenarier. Vi kommer kunna ge svar på frågor som: Vilka blir konsekvenserna av en renovering av miljonprogrammet med en eventuell hyreshöjning? Vart flyttar i så fall människor som bor där idag och vad ger det för effekter i var de kommer att vistas? Var bör man placera skolor och var finns det naturliga mötesplatser?

Har ni några andra projekt på idéstadiet?
Ett växande område är det som ofta kallas sakernas internet och big data. Alltmer utrustning kommer vara uppkopplad och generera mätningar. Vi jobbar kring frågor hur man kan använda och dra nytta av dessa data bland annat för stadsplanering men även inom många andra områden. Det är ett område med stor potential.

Läs mer om Mätteknik på SP.

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s